U-ZDROWISKO
Olejarnia
Wyobraź sobie małą rodzinną manufakturę, gdzie z zaangażowaniem i miłością tłoczymy oleje właśnie dla Ciebie. Wykorzystujemy to co dała nam matka natura, by dbać o Twoje zdrowie. Chcemy dzielić się swoją pasją dlatego…
Zapraszamy Cię w podróż do niesamowitego świata olejów, gdzie odkryjesz ich prozdrowotne działanie!
Zanim zaczniemy, musisz wiedzieć, że:
Wszystkie nasze oleje tłoczymy na zimno.
Dzięki temu są bogate we wszystkie cenne substancje biologicznie czynne rozpuszczalne w tłuszczach oraz kwasach Omega 3 i Omega 6. Mówiąc prostymi słowami, nie tracą cennych właściwości.
Oferujemy, aż 12 rodzajów olejów.
Każdy z nich wyróżnia się innym składem i właściwościami. Dlatego znajdziesz u nas olej, który odpowiada Twoim potrzebom.
Starannie dobraliśmy opakowania.
Nasze oleje zapakowaliśmy w ciemne butelki, by ochronić je przed utlenianiem. Dzięki temu masz pewność, że olej nie straci swoich prozdrowotnych właściwości. Wybraliśmy trzy rozmiary butelek – 100 ml, 250 ml oraz 500 ml.
Czytaj więcej
Na czym polega proces tłoczenia na zimno?
-
Mechaniczną siłą wyciskamy z ziaren cenny olej — w stale kontrolowanej temperaturze.
-
Teraz czas na proces sedymentacji — olej zostaje zamknięty w szklanym słoju, gdzie siła grawitacji sprawi, że osad opadnie na dno.
-
Po kilku dniach olej trafia do ciemnych butelek i jest przechowywany w lodówce.
Jak spożywać nasze oleje?
-
Podkręć smak swojej sałatki złotym olejem, lub skomponuj smaczny dressing! Twoje warzywa nabiorą wyjątkowego wyrazu… w końcu to tłuszcz jest nośnikiem smaków.
-
A gdyby tak… zamoczyć puszyste, chrupiące pieczywo w przepysznym oleju? Koniecznie zatrzymaj się na chwilę, by poczuć wszystkie tekstury i zauważyć jak olej zmienia zwykły chleb w kulinarną rozkosz!
-
Przepyszna zupa już na stole? A może kasza czy inne danie? Niezależnie od tego co właśnie przygotowałeś, dobrze dobrany olej pomoże wnieść Twoje danie na wyższy level.
Pamiętaj! Większość naszych olejów nie jest przeznaczona do wysokich temperatur. Tylko podanie ich na zimno, zagwarantuje zachowanie cennych składników aktywnych. Jeśli potrzebujesz oleju do smażenia, sięgnij po olej rzepakowy, z krokosza czy olej kokosowy.
Jak należy potraktować olej jeśli na dnie pojawi się osad? Wyrzucić? Ależ skąd! Potrząśnij butelką, a cenny błonnik wymiesza się z warstwą płynną.
Olej rzepakowy
redukuje poziom cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny oraz usprawnia układ nerwowy
Olej lniany brązowy
zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a konkretnie kwas alfa linolenowy (ALA)
Olej lniany złoty
zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a konkretnie kwas alfa linolenowy (ALA)
Olej z czarnuszki
podnosi odporność, łagodzi alergie, wspomaga pracę tarczycy
Olej z ogórecznika
korzystnie wpływa na okres menopauzy i zaburzenia hormonalne
Olej z czarnego sezamu
bogaty w źródło wapnia, wspiera nerki oraz układ kostny i stawowy
Olej rydzowy
ochronne działanie na serce, wątrobę, trzustkę, jelita, nerki oraz naczynia krwionośne
Olej konopny
wspiera odporność i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL
Olej makowy
ochrona nerek serca i wątroby, pomocny przy objawach osteoporozy
Olej z krokosza
obniża poziom glukozy, wzmacnia serce, łagodzi bóle menstuacyjne
Olej z wiesiołka
korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną