30 grudnia- Ceremonia picia kakao – CELEBRACJA DNIA
Razem poczujemy jak energia przepływa
przez każdy element ciała.
Zatrzymamy to powietrze,
ciepło i smak w sobie…
Niech będą wyjątkowe…
A niespodzianką dla Was będzie
podróż do Siebie w praktyce jogi nidra,
poczuj i
z całego serca zaproś Siebie
daj sobie ten czas.
zaprasza
Mariola Jarguz
Ceremonia Kakao
Ceremonia picia kakao
Ceremonialne kakao
o co chodzi z tym kakao?
Ceremonialne kakao to nie tylko nazwa
to nie tylko słodka przyjemność
to nie tylko filiżanka odżywczego napoju
to przede wszystkim filiżanka wspaniałych wrażeń
to napój, który wspomaga ciało, otwiera serce, stymuluje mózg
Rytuał picia kakao jest :”magicznym” spotkaniem, celebrujemy go w niesamowitej atmosferze i to my ją tworzymy.
Prawdziwe kakao, czyli jakie?
Kakao jest doceniane a jego wartość jest znana już ponad 5000 lat temu . Korzystały z niego plemiona starożytne w tym Majów. Ziarna kakaowca wykorzystywano jako walutę, taka miało wartość. Napój ten towarzyszył każdej ceremonii, np. zaślubin. Aby otrzymać ceremonialne kakao, zebrane ziarna należy poddać procesowi fermentacji przez około tydzień, aby wytworzyły się enzymy odpowiedzialne za jego wyrazisty i bogaty smak. Niska temperatura podczas przetwarzania gwarantuje, że kakao zachowa wszystkie swoje naturalne właściwości, m.in. przeciwutleniające, a także całe bogactwo mikro- i makroelementów. Ziarna fermentują, susząc się na słońcu, a po zakończonym procesie są mielone na jednolitą masę, w tym momencie kakao ma płynną postać.
Ceremonia picia kakao
Ceremonialne kakao
o co chodzi z tym kakao?
Ceremonialne kakao to nie tylko nazwa
to nie tylko słodka przyjemność
to nie tylko filiżanka odżywczego napoju
to przede wszystkim filiżanka wspaniałych wrażeń
to napój, który wspomaga ciało, otwiera serce, stymuluje mózg
Rytuał picia kakao jest :”magicznym” spotkaniem, celebrujemy go w niesamowitej atmosferze i to my ją tworzymy.
Prawdziwe kakao, czyli jakie?
Kakao jest doceniane a jego wartość jest znana już ponad 5000 lat temu . Korzystały z niego plemiona starożytne w tym Majów. Ziarna kakaowca wykorzystywano jako walutę, taka miało wartość. Napój ten towarzyszył każdej ceremonii, np. zaślubin. Aby otrzymać ceremonialne kakao, zebrane ziarna należy poddać procesowi fermentacji przez około tydzień, aby wytworzyły się enzymy odpowiedzialne za jego wyrazisty i bogaty smak. Niska temperatura podczas przetwarzania gwarantuje, że kakao zachowa wszystkie swoje naturalne właściwości, m.in. przeciwutleniające, a także całe bogactwo mikro- i makroelementów. Ziarna fermentują, susząc się na słońcu, a po zakończonym procesie są mielone na jednolitą masę, w tym momencie kakao ma płynną postać.
Majowie nazywali kakao „pokarmem Bogów”, jest rośliną, która została stworzona aby zbudować harmonię między człowiekiem a naturą.
Kakao ceremonialne pochodzi tylko i wyłącznie z natywnych rodzajów kakaowca, czyli pierwotnych, takich które nie zostały w żaden sposób zmienione przez człowieka, uprawa jest przeprowadzana z odpowiednią intencją, uczciwie, z szacunkiem do Matki Natury i człowieka bez wyzysku.
Kakao stanowi bardzo bogate źródło magnezu, który wspiera układ nerwowy, mięsnie, redukuje zmęczenie, duże ilości wapnia wzmacniają układ kostno-stawowy, mieź wspomaga transport żelaza w ciele, reguluje metabolizm glukozy, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Wspomaga koncentrację, redukuje stres i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry. Kakao jest również źródłem młodości. Pomaga osobom z zaburzeniami trawienia i wydalania – pobudza pracę żołądka i jelit. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata.
Kakao i związki do zadań specjalnych czyli substancje bioaktywne i nootropowe
Czyli takie, które nie mają właściwości odzywczych, ale wykazują specyficzne właściwościwzględem róznych funkcji w ciele, związki nootropowe wpływaja na aktywność mózgu.
Więcej w temacie substancji bioaktywnych czyli związków o szczególnym zadaniu oraz o właściwościach kakao dowiemy się na spotkaniu.
Kakao ceremonialne pochodzi tylko i wyłącznie z natywnych rodzajów kakaowca, czyli pierwotnych, takich które nie zostały w żaden sposób zmienione przez człowieka, uprawa jest przeprowadzana z odpowiednią intencją, uczciwie, z szacunkiem do Matki Natury i człowieka bez wyzysku.
Kakao stanowi bardzo bogate źródło magnezu, który wspiera układ nerwowy, mięsnie, redukuje zmęczenie, duże ilości wapnia wzmacniają układ kostno-stawowy, mieź wspomaga transport żelaza w ciele, reguluje metabolizm glukozy, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Wspomaga koncentrację, redukuje stres i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry. Kakao jest również źródłem młodości. Pomaga osobom z zaburzeniami trawienia i wydalania – pobudza pracę żołądka i jelit. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata.
Kakao i związki do zadań specjalnych czyli substancje bioaktywne i nootropowe
Czyli takie, które nie mają właściwości odzywczych, ale wykazują specyficzne właściwościwzględem róznych funkcji w ciele, związki nootropowe wpływaja na aktywność mózgu.
Więcej w temacie substancji bioaktywnych czyli związków o szczególnym zadaniu oraz o właściwościach kakao dowiemy się na spotkaniu.
I jeszcze…..Joga Nidra
To pogłębiona relaksacja z intencją
Zjednoczenie, jedność, sen, świadomość. Świadomość, która przenika wszystkie stany, od czuwania do snu pozostając rozbudzoną w stanie głębokiego odprężenia.
Relaks w każdej Twojej przestrzeni, zapraszając równowagę i harmonię.
To pogłębiona relaksacja z intencją
Zjednoczenie, jedność, sen, świadomość. Świadomość, która przenika wszystkie stany, od czuwania do snu pozostając rozbudzoną w stanie głębokiego odprężenia.
Relaks w każdej Twojej przestrzeni, zapraszając równowagę i harmonię.
Do zobaczenia
Przy filiżance i na macie
Przy filiżance i na macie
Mariola Jarguz
Od mojego pierwszego spotkania z filiżanką kakao, od pierwszej ceremonii, w której brałam udział wiedziałam i poczułam, że chcę się tym dzielić, że chcę opowiadać, zapraszać, dać możliwość spróbować mocy ceremonii kakao, że chcę się z Wami spotykać, tworzyć i czuć.
Tworzę i biorę udział w kręgach Kobiet, miałam możliwość brać udział w kręgach mieszanych, Ciebie również zapraszam do bycia z nami, w tej przestrzeni otwarcia, bliskości, radości i zrozumienia, bez oceny, bez porównywania.
Poza spotkaniami z Wami
prowadzę gabinet kosmetyczny Salon Harmonii
i w Uzdrowisku zajęcia jogi, jogi jin powięziowej
zapraszam
we wszystkie te przestrzenie
Tworzę i biorę udział w kręgach Kobiet, miałam możliwość brać udział w kręgach mieszanych, Ciebie również zapraszam do bycia z nami, w tej przestrzeni otwarcia, bliskości, radości i zrozumienia, bez oceny, bez porównywania.
Poza spotkaniami z Wami
prowadzę gabinet kosmetyczny Salon Harmonii
i w Uzdrowisku zajęcia jogi, jogi jin powięziowej
zapraszam
we wszystkie te przestrzenie
*Inwestycja: 100 zł
*Termin: 30.12.2022 (piątek), godz. 16:00 – 19:00
*Zapisy: 791527489; warsztaty@u-zdrowisko.pl
*Termin: 30.12.2022 (piątek), godz. 16:00 – 19:00
*Zapisy: 791527489; warsztaty@u-zdrowisko.pl