16.01 -Hashimoto, cukrzyca, choroby jelit- Cykl Spotkań z Psychodietetyczką Wiesławą Rusin
2 kwietnia 17.00

Podczas warsztatu poznamy przyczyny chorób autoimmunologicznych i sposoby na to jak przywrócić zdrowie.

Cykl Spotkań z Psychodietetykiem Wiesławą Rusin w Uzdrowisku
II Spotkanie
Wsparcie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych – Hashimoto, cukrzyca , choroby jelit
Termin : 13.02.2021 godz. 17.00 – 19.00
Inwestycja 70 zł
zapisy sms pod numer 515500079 lub email warsztaty@u-zdrowisko.pl
Podczas warsztatu w praktycznej części nauczymy się sami wytwarzać mleka roślinne
Zaprasza : Wiesława Rusin
psychodietetyczka, dietoterapeutka, popularyzatorka zrównoważonego stylu życia. Autorka książek o wpływie odżywiania na ciało i umysł, a także kompleksowego programu BodyMind Detoks – praktycznego kursu budowania odporności.
Podczas nauki u Marca Davida w Institute for the Psychology of Eating w Boulder, USA (Instytut Psychodietetyki) zetknęła się z najnowszymi trendami psychodietetyki – holistycznyego, łączącego naukę o odżywianiu i psychologię, podejścia do spraw zdrowia, odżywiania i jego dysfunkcji (nadwaga, jedzenie kompulsywne, problemy z trawieniem, chronicznym zmęczeniem, złym nastrojem itp.). Tam też poznała przełomowe odkrycia nauki
o żywieniu oraz idee medycyny funkcjonalnej, która podkreśla wpływ środowiska (w tym diety) na układ odpornościowy i geny człowieka.
Szczególną inspiracją stały się dla niej prace lekarzy: Davida Pearlmuttera, Marka Hymana, Kennetha Bocka (i innych), traktujące o wpływie odżywiania na zaburzenia mentalne – począwszy od ADHD i depresji, na autyzmie i demencji skończywszy. Kurs pt. Dieta spersonalizowana w STRD oraz zapoznanie się z nowatorską techniką skaningu termoregulacyjnego dały przekonanie, że każdy człowiek jest niepowtarzalną indywidualnością na poziomie metabolicznym i duchowym, a poznanie własnego typu psychometabolicznego znacznie ułatwia zachowanie optymalnego zdrowia.
Nauka dietetyki profilaktycznej i leczniczej według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej dodały zrozumienie pojęcia równowagi i zdrowia pod kątem zależności między funkcjonowaniem człowieka a energetyką spożywanych pokarmów.
Autorka poradników z dziedziny zdrowego odżywiania
Kuchnia wegetariańska (Dragon 2012),
Co jeść przy cukrzycy (Dragon 2013),
Co jeść przy chorobach serca (Dragon 2013),
Co jeść przy nadciśnieniu (Dragon 2013),
Co jeść przy chorobach żołądka i jelit (Dragon 2013),
Co jeść przy alergiach (2014),
uZdrowienie od kuchni (ProZoe2016)
Kuchnia dla życia (ProZoe 2021)
W swoich książkach autorka prezentuje i uzasadnia pogląd, że odżywianie ma fundamentalny wpływ nie tylko na równowagę ciała, lecz również na funkcjonowanie umysłu. Podobnie jak umysł i emocje wywierają kluczowy wpływ na trawienie i przyswajanie pokarmów a przez to na dysfunkcje organizmu, mające w większości swoje korzenie w jelitach. Owe skomplikowane zależności autorka przekłada na proste i zrozumiałe zalecenia praktyczne: Co jeść, aby wspomagać naturalne mechanizmy odporności i zdrowienia, w które wyposażony jest każdy z nas.
po warsztacie można umówić się z Wiesławą Rusin na indywidualną konsultację

11 stycznia – warsztat stawiania baniek
11 stycznia – warsztat stawiania baniek

11 stycznia - warsztat stawiania baniek     Warsztat stawiania baniek – wykład + praktyka 17.45 - 20.00 inwestycja 180 złpłatne na miejscu w dniu warsztatów Zaprasza Naturopata Aneta Wychorska Zapisy : emial warsztaty@u-zdrowisko.pl lub sms na numer tel 51550007...